Landelijk & lokaal advies Gratis uitproberen 24/7 inzicht Digitale administratie
Administratie opzetten

Het opzetten van een administratie

Bij het zoeken naar de juiste manier om een administratie op te zetten komen er heel wat aspecten bij kijken die van invloed kunnen zijn op de uiteindelijke keuze die gemaakt zal worden. Het opzetten en bijhouden van een administratie is voor elke onderneming verplicht en daarom is het ook van belang dat bij het starten van een bedrijf voldoende aandacht wordt besteed aan het opzetten van de administratie.

Een administratie opzetten

Bij het opzetten van een administratie zijn een aantal zaken van belang waarmee rekening gehouden kan worden. Zo zal eerst de beslissing moeten worden genomen of de ondernemer zelf de gehele administratie zal gaan voeren of dit gedeeltelijk zal uitbesteden aan bijvoorbeeld een administratiekantoor. Verder zal er bekeken moeten worden van welke mogelijkheid gebruik gemaakt kan worden bij het opzetten en bijhouden van een administratie. Zoals de mogelijkheid gebruik te maken van een software of een online administratie programma. Het aanbod van software pakketten waarmee het opzetten van de administratie eenvoudig te realiseren is en het aanbod van online leveranciers is groot, dat er een passende oplossing voor elke bedrijfsadministratie gevonden kan worden.

Mogelijkheden voor het opzetten van een administratie

Hieronder zullen een aantal mogelijkheden en aandachtspunten met betrekking tot het opzetten van een administratie nader worden toegelicht, zodat de opties inzichtelijk worden.

  • Het voordeel van het aanschaffen van een software pakket op het gebied van het opzetten en bijhouden van een administratie, is dat er hele uitgebreide versies verkrijgbaar zijn met specifieke functies zoals telebankieren.
  • Het voordeel van het opzetten van een online administratie is dat er geen software gedownload hoeft te worden, maar dat de administratie via internet bereikbaar is, zodat ook de accountant kan meekijken.
  • Het is aan te raden om te kijken, of er voor een bepaald programma, waar het mee mogelijk is een administratie op te zetten, een probeerversie is, die vrijblijvend getest kan worden.
  • Het is aan te raden om te letten op de prijs van de producten of leveranciers, maar ook op de inhoud die geboden wordt en de mogelijkheden met betrekking tot het verkrijgen van ondersteuning via een helpdesk.
  • Nadat de administratie is opgezet zal deze regelmatig moeten worden bijgehouden om een gezonde bedrijfsvoering erop na te kunnen houden. 
Terug naar overzicht