Landelijk & lokaal advies Gratis uitproberen 24/7 inzicht Digitale administratie
Administratie en boekhouding

Administratie en boekhouding

Elk bedrijf zal een administratie of boekhouding bij moeten houden omdat dit nu eenmaal een wettelijke verplichting is. Naast de wettelijke verplichting is het aan te raden om de administratie en de boekhouding op orde te houden, om zo het financiële overzicht te bewaren en om tijdig te kunnen bijsturen, als uit de gegevens blijkt dat er met het bedrijf een andere koers gevaren moet worden. Met betrekking tot het opzetten en bijhouden van de administratie zijn er diverse opties voor handen.

De administratie en de boekhouding

De administratie kan bestaan uit schriftelijk vastgelegde gegevens en uit gegevens die geautomatiseerd zijn opgeslagen. Dit geldt ook voor de boekhouding die handmatig kan worden gevoerd, wat overigens niet veel meer voorkomt omdat dit bij de meeste bedrijven tegenwoordig geautomatiseerd gebeurt. Tot de boekhouding kunnen onder meer de grootboeken worden gerekend, waarvoor meerdere softwarepakketten tot de beschikking staan. Daarbij kan een onderscheid gemaakt worden in de boekhouding van het kasboek en bankboek en de administratie met betrekking tot de voorraad, de geregistreerde inkopen en de btw.

Mogelijkheden van administratie en boekhouding

Elk bedrijf en ondernemer zal een eigen voorkeur hebben met betrekking tot het opzetten en verwerken van gegevens in de administratie en de boekhouding en daarom zullen hieronder een aantal mogelijkheden worden besproken. Er kan een keuze gemaakt worden om de hele administratie uit te besteden aan een derde partij, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de verwerking van de gegevens. Dit brengt wel extra kosten met zich mee, daarbij wordt het moeilijker om het overzicht over de administratie te bewaren.

De keuze voor een software pakket waarmee de boekhouding in een keer volledig geautomatiseerd kan worden, is ook een optie die overwogen kan worden. Vaak geldt voor de eenvoudige pakketten, dat zelfs de ondernemer zonder boekhoudkundige kennis in staat is om gegevens in te voeren en te verwerken.

Wie niet in een keer een investering wil doen om een software pakket voor de administratie aan te schaffen, kan ook overwegen om gebruik te maken van een online boekhouding. Hier hoeft geen investering plaats te vinden, maar kan er maandelijks een bedrag overgemaakt worden aan de leverancier van deze dienst.

Het is natuurlijk altijd zaak om niet teveel geld te betalen voor te weinig inhoud en daarom is het aan te raden altijd de producten en diensten op het gebied van administratie en boekhouding met elkaar te vergelijken.

Terug naar overzicht